Logo
Build to develop
Projecten

De Koepel Haarlem

Build to develop
project-main-image

HBB Groep is al vele jaren betrokken bij de ontwikkeling (Open de Koepel) van de voormalige penitentiaire inrichting aan de Harmenjansweg in Haarlem. Iedere Haarlemmer kent wel het enorme karakteristieke koepelgebouw. Een ring van 200 cellen, 4 lagen hoog met daarboven het majestueuze koepelgewelf. Een gevangenis gebaseerd op het ‘panopticum’ of ‘panopticon’ principe. Het ‘alziend oog’ dat 200 cellen tegelijk kan overzien.

Bekijk de video

Het koepelterrein is verworven om er een universiteitscampus te stichten. Dat is eigenlijk nog het enige dat echt ontbreekt in Haarlem. In het koepelgebouw worden nieuwe ringvormige vloervelden gerealiseerd. Die bieden niet alleen ruimte aan de onderwijslokalen maar ook aan flex- en werkplekken voor startende en gevestigde ondernemers.

Daarnaast wordt in het koepelgebouw een kelder gerealiseerd voor een bioscoop met 600 zitplaatsen (6 zalen). Een bouwkundig en constructief hoogstandje!

Rond het koepelgebouw worden in de bestaande gebouwen en in de nieuwe bouwvolumes 250 studentenwoningen en 100 sociale woningen gerealiseerd. Verder komt op het koepelterrein een klein boutique hotel, een buurtwinkel, diverse horeca gelegenheden en een ondergrondse parkeerkelder met circa 190 plekken.

HBB Groep heeft als één van de initiatiefnemers al haar kennis en kunde ingezet om deze ontwikkeling mogelijk te maken. In opdracht van Stichting Panopticon, DUWO en Elan Wonen, heeft HBB het ruimtelijke ordeningsproces begeleid.

De restauratie en de verbouwing van het iconische koepelgebouw wordt ook door HBB Groep gerealiseerd. Dat geldt ook voor de verbouwing van het voormalige Huis van Bewaring ‘De Veste’ tot studentenwoningen.

Daarnaast ontwikkelt en realiseert de HBB Groep het boetiek hotel met circa 70 kamers in het monumentale entreegebouw en de beide voormalige directeurswoningen. Ook de realisatie van een ondergrondse twee-laagse openbare parkeergarage is een ontwikkeling van HBB.

 

Aan de getoonde sfeerimpressies kunnen geen rechten ontleend worden.

Architect: FARO Architecten/ reA architectuur /
  Architectenbureau J. van Stigt
Rol HBB Groep: Development & Construct
Landschapsarchitect: Hosper landschapsarchitectuur & stedenbouw
Locatie: Tempeliersstraat-Raamsingel, Haarlem