Groenmarkt wint Zuiderkerkprijs 2022

09-12-2022

De 25ste Zuiderkerkprijs gaat naar het woningbouwproject Groenmarkt van HBB Groep. Het is de belangrijkste prijs op het gebied van volkshuisvesting en transformatie van de gemeente Amsterdam.

Overwegingen voor de keuze van jury
De afgelopen jaren zijn bizarre jaren geweest: net uit een pandemie gekropen – waarin het belang van goede openbare ruimte en hoe we daarin samenwonen aan de orde van de dag was – zagen we ons geconfronteerd met droogte, hitte, verlies aan biodiversiteit en vele gevolgen van klimaatverandering. Tegelijkertijd domineerden berichten van de woningtekorten en de onbetaalbaarheid van woningen met name in Amsterdam, het nieuws.

Als jury vonden we het dan ook van belang om een project te kiezen dat juist aandacht besteedt aan al deze aspecten: goede openbare ruimte, een gevoel van ‘community’ en fraaie gezamenlijke ruimtes, plek voor natuur en biodiversiteit en uiteindelijk het belang van het sociale: een project met ook betaalbare sociale woningen. Het project waar dit allemaal samenkwam: waar we allemaal het WAUW gevoel hadden toen we op het duinlandschap op het dak stonden, waar Nellie midden in Amsterdam kon wonen met haar snuisterijen en foto’s van de kleinkinderen, waar de gangen breed en weldadig waren en de kinderen op het plein speelden, dat is de winnaar van de Zuiderkerkprijs 2022: Groenmarkt.

25e Zuiderkerkprijs
De gemeente Amsterdam kent jaarlijks een prijs toe aan de architect en opdrachtgever van het beste woningbouwproject. Dat gebeurde dit jaar voor de vijfentwintigste keer. De jury van de Zuiderkerkprijs wordt gevormd door een jaarlijks wisselend team van drie deskundigen op het gebied van architectuur en stedelijke ontwikkeling. De Zuiderkerkprijs is door wethouder Reinier van Dantzig uitgereikt tijdens het evenement De Prijzen 2022 in de Zuiderkerk.

Samenwerking Groenmarkt
HBB Groep heeft dit project in samenwerking met Edwin Oostmeijer ontwikkeld en het ontwerp is van Ronald Janssen Architecten, Bastiaan Jongerius Architecten en Buro Harro. Groenmarkt is gerealiseerd door HBB Groep.