Herontwikkeling Pendorp komt goed op gang

13-12-2023

Pendorp in Alkmaar transformeert. Het oorspronkelijke kantorencomplex wordt een levendige plek met ruim 550 woningen, commerciële ruimte en veel openbaar groen. De Alkmaarse wethouder Christian Schouten en de directeuren van de HBB Groep en Brolan Vastgoed ondertekenden op 13 december een overeenkomst over het project. De twee ontwikkelaars werken bij Pendorp samen onder de naam NH Development.

Het nieuwe Pendorp wordt een gemengde stadswijk waar wonen, werken en ontspanning de ruimte hebben. Het hart van het gebied bestaat uit een groene en waterrijke tuin met daar omheen vijf nieuwe woongebouwen die geïnspireerd zijn door de ontwerpprincipes van het oude kantorencomplex. Om deze gebouwen heen wordt een nieuwe tijdlaag gerealiseerd met een divers woonprogramma en diverse voorzieningen.  

Wethouder Christian Schouten: “Als Alkmaars college zetten we in op de kansrijke projecten van het Alkmaarse Kanaal en gaan we voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. In de opzet van de toekomstige gemengde stadswijk Pendorp blijven de stedenbouwkundige waarden van architect Bonnema, die het complex ooit ontwierp, en het tuinlandschap van Mien Ruys behouden. 550 woningen erbij in de toekomst en dat met respect voor het verleden, daar teken ik graag voor!”

“Het is voor ons een geweldige uitdaging om er voor Alkmaar een unieke en levendige woonwijk van te maken, waarbij het historische gedachtengoed van deze bijzondere plek blijft voortleven”, aldus Martijn van der Poll van HBB Groep. “En met dit project leveren we straks een substantiële bijdrage aan het realiseren van nieuwe woningen in de stad”, vult Piet de Geus van Brolan Vastgoed aan.

Het nieuwe Pendorp wordt de komende jaren in meerdere fases ontwikkeld. Parralel aan de te doorlopen bestemmingsplanprocedure wordt er gewerkt aan het ontwerp van de eerste fase die zal bestaan uit ongeveer 35 grondgebonden woningen en 150 appartementen. De prognose is dat er begin 2025 gestart kan worden met de realisatie van deze fase.

Foto v.l.n.r.: Herman Horsman (HBB Groep), Sebastiaan van Zoelen (Brolan Vastgoed), Martijn van de Poll (HBB Groep), Piet de Geus (Brolan Vastgoed), Audrey Pattipeilohy (Gemeente Alkmaar), Wethouder Christian Schouten (Gemeente Alkmaar).