Ontwikkelzone Zuid-West: samenwerking Station Zuidwest bezegeld

03-10-2024

Broedplaats ‘Station Zuidwest’ opende in februari 2023 haar deuren op de Stephensonstraat 7. Het is een plek waar bewoners van het Houtvaartkwartier, voorbijgangers en nieuwkomers in de breedste zin van het woord elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar activiteiten kunnen doen. Nu de broedplaats draait en steeds meer mensen elkaar ontmoeten is het tijd om ook na te denken over de toekomst. Daarover hebben Broedplaats Station Zuidwest, Gemeente Haarlem en Ontwikkelcombinatie Spoorzone Zuidwest (HBB Groep en Hoorne Vastgoed) afspraken vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.

Ontwikkelingen in het gebied 

Station Zuidwest ligt in een gebied waar de komende jaren veel verandert door toevoeging van nieuwe woningen en voorzieningen. HBB Groep werkt daar, in combinatie met Hoorne Vastgoed, aan de ontwikkeling van circa 520 woningen en voorzieningen in het ‘middengebied’. Dit beslaat een groot gedeelte van de strook tussen de Stephensonstraat en het spoor. De openbare ruimte wordt opnieuw ingericht en er komen veel nieuwe voorzieningen. Daarom is het belangrijk nu alvast na te denken over een mogelijke toekomstige plek en vorm van de broedplaats.

Samenwerkingsovereenkomst

Broedplaats Station Zuidwest, Gemeente Haarlem en Ontwikkelcombinatie Spoorzone Zuidwest (HBB Groep en Hoorne Vastgoed) tekenden daarom op 23 september 2024 een samenwerkingsovereenkomst. Daarin zijn afspraken vastgelegd voor de reis naar het volgende station voor de broedplaats in Zuidwest.