Ruim 240 nieuwe woningen op de kop van de Schipholweg 

22-12-2022

In 2023 start de bouw van ruim 240 nieuwe woningen aan de Schipholweg 1. De gemeente tekende daarvoor op donderdag 22 december een anterieure overeenkomst met ontwikkelaar OC Spaarne 1 VOF, een samenwerking van HBB Groep en Groeneweg Projekten.

Het plan omvat de nieuwbouw van 243 woningen met sociale huurwoningen, midden-huurwoningen en woningen voor de vrije markt. Ook is er ruimte voor kantoren, voorzieningen en een parkeergarage. En op de zesde verdieping van één van de gebouwen komt een restaurant met terras, dat uitkijkt over het Spaarne en de stad. In de anterieure overeenkomst leggen de gemeente Haarlem en projectontwikkelaars HBB Groep en Groeneweg Projekten gezamenlijk de afspraken vast rondom de ontwikkeling van het project.

Twee nieuwe gebouwen
Op de kop van de Schipholweg, waar nu nog het Bruynzeel- of Fluorgebouw staat, komen twee nieuwe gebouwen. Aan de Schipholweg 1 komt een hoger gebouw met 179 appartementen, voorzieningen in de plint, plekken om te werken en een restaurant met terras op de zesde verdieping. Aan de J.J. Hamelinkstraat 17-45 ontwikkelt HBB Groep het lagere, duurzame gebouw met 64 sociale huurwoningen en een parkeerkelder. Dit gebouw heeft een vriendelijke uitstraling door het gebruik van hout dat de overgang vormt naar de Slachthuisbuurt. Elan Wonen gaat de sociale huurwoningen afnemen en verhuren.

Stap vooruit
Het tekenen van de anterieure overeenkomst is een belangrijke stap vooruit. De gemeente geeft de vergunning naar verwachting rond de zomer van 2023 af, waarna de verdere bouwvoorbereiding zal worden opgepakt. De bouw start naar verwachting in de tweede helft van 2023. 

Wethouder Floor Roduner (RO) is blij met deze volgende stap voor nieuwe woningen voor Haarlem. “Het komt nu goed op gang. Als je over vijf jaar door hier loopt, ziet de wijk er heel anders uit. Groener, gevarieerder. We bouwen veel woningen en dat is ook nodig want de vraag naar woningen in Haarlem is groter dan het huidige aanbod, waardoor veel Haarlemmers de stad verlaten terwijl ze eigenlijk liever in hun vertrouwde gemeente willen blijven. In heel Haarlem komen er 10.000 woningen bij. Ruim een derde daarvan komt in of vlakbij Schalkwijk.”

Ondertekening anterieure overeenkomst Schipholweg 1 en J.J. Hamelinkstraat 17-45. VLNR: Hans Groeneweg (Groeneweg projekten), wethouder Floor Roduner (gemeente Haarlem) en Martijn van de Poll (HBB Groep).

Foto Jur Engelchor