De Houtwachters

Haarlem
woningbouw, commercieel vastgoed
gerealiseerd

Appartementen en bedrijfsruimten in Haarlem Zuid

Een nieuwbouwproject met 90 appartementen van verschillende groottes (50m² tot 200m² woonoppervlak) en 1500m² bedrijfsruimte. Het plan bestaat uit drie woontorens (met een hoogte van 30, 36 en 45 meter.) op een gezamenlijke plint. Onder het gebouw is een parkeergarage met 92 parkeerplaatsen en bergingen voor de appartementen. Aan de achterkant van het pand zijn bovenop de parkeergarage nog eens 45 parkeerplaatsen in een groene setting met bomen en pergola’s.

"Aan de rand van de Haarlemmerhout, het oudste stadsbos van Nederland, is De Houtwachters gerealiseerd.’’

Realisatie

Het gebouw is ontworpen in drie aardse tinten die het gehele complex in samenhang met het omliggende groen een warme uitstraling geven. De plint met commerciële ruimtes heeft hoge glazen puien in een lichtgrijze natuurstenen gevel.

De elegante entrees naar de appartementen zijn van hout. Het gebouw is in de onderste verdieping aanééngesloten, maar meandert vanaf de hoek naar achteren en weer naar voren opdat er een klein sympathiek voorpleintje voor het gebouw ontstaat. Het gebouw vervormt dan tot drie losse torens zodat er lucht tussen de gebouwen door te zien is en er een natuurlijke overgang ontstaat tussen het 25 meter hoge naastgelegen Kinheimgebouw en het aan de westzijde gelegen 50 meter hoge appartementengebouw.

De gevel is opgebouwd uit een prefab betonnen structuur waar allereerst de balkons achterliggen en dan de glazen gevels. Doordat de posities van de verticalen in de gevels om de zoveel verdiepingen wisselen, ontstaat er een geleding van het gebouw in hoogte. De buitenschil is van te voren tot in detail uitgewerkt en geprefabriceerd. Vanwege de krappe bouwplaats en volgordelijkheid van montage, is er een logistiek plan opgesteld waarin per dag de just in time leveringen en verwerking ervan is opgenomen. Gezien de grote hoeveelheid te verwerken prefab elementen; ruim 900 kolommen, ca. 180 balkonelementen, ruim 200 gevelelementen en ca. 70 balken een flinke uitdaging. Daarnaast is met lean planning gezorgd dat de bouw in 2 jaar werd volbracht.

Heeft u een vraag?
Neem dan contact op met HBB Groep via 023 206 23 00 of info@hbbgroep.nl.

Rol HBB GroepDevelopment & Construct
ArchitectDam & Partners Architecten
Programma90 appartementen, ondergrondse parkeergarage, 
1.500m² bedrijfsruimte
PeriodeStart bouw 2017 – oplevering 2019