Logo
Build to develop
Projecten

Open de Koepel Haarlem

Build to develop
project-main-image

HBB Groep is al vele jaren betrokken bij de ontwikkelingsplannen (Open de Koepel) voor de voormalige penitentiaire inrichting aan de Harmenjansweg in Haarlem. Iedere Haarlemmer kent wel het enorme karakteristieke koepelgebouw. Een ring van 200 cellen, 4 lagen hoog met daarboven het majestueuze koepelgewelf. Een gevangenis gebaseerd op het ‘panopticum’ of ‘panopticon’ principe. Het ‘alziend oog’ dat 200 cellen tegelijk kan overzien.

Bekijk de video

Het koepelterrein is verworven om er een universiteitscampus te stichten. Dat is eigenlijk nog het enige dat echt ontbreekt in Haarlem. In het koepelgebouw worden nieuwe ringvormige vloervelden gerealiseerd. Die bieden niet alleen ruimte aan de onderwijslokalen maar ook aan flex- en werkplekken voor startende en gevestigde ondernemers.

Daarnaast wordt in het koepelgebouw een kelder gerealiseerd voor een bioscoop met 600 zitplaatsen (6 zalen). Een bouwkundig en constructief hoogstandje!

Rond het koepelgebouw worden in de bestaande gebouwen en in de nieuwe bouwvolumes 250 studentenwoningen en 100 sociale woningen gerealiseerd. Verder komt op het koepelterrein een klein boutique hotel, een buurtwinkel, diverse horeca gelegenheden en een ondergrondse parkeerkelder met 130 plekken.

HBB Groep heeft al haar kennis en kunde ingezet om deze ontwikkeling mogelijk te maken. In opdracht van Stichting Panopticon, DUWO en Elan Wonen, begeleid HBB Groep  het ruimtelijke ordeningsproces.

Ook de restauratie en de verbouwing van het koepelgebouw is onder handen bij HBB Groep. Daarnaast ontwikkelt en realiseert HBB Groep het boutique hotel en de ondergrondse parkeerkelder.

‘Open de koepel’ is nog in ontwikkeling en aan deze sfeerimpressies kunnen geen rechten ontleend worden.