De Koepel

Haarlem
woningbouw, commercieel vastgoed, maatschappelijk vastgoed, gebiedsontwikkeling, transformatie
in uitvoering, in ontwikkeling

HBB Groep is al vele jaren betrokken bij de ontwikkeling (Open de Koepel) van de voormalige penitentiaire inrichting in Haarlem. Iedere Haarlemmer kent wel het enorme karakteristieke koepelgebouw. Een ring van 200 cellen, 4 lagen hoog met daarboven het majestueuze koepelgewelf.

Bekijk de video

Het koepelterrein is verworven om er een universiteitscampus te stichten. In het koepelgebouw zijn nieuwe ringvormige vloervelden gerealiseerd. Die bieden niet alleen ruimte aan de onderwijslokalen maar ook aan flex- en werkplekken voor startende en gevestigde ondernemers.

Daarnaast is in het koepelgebouw een kelder gerealiseerd voor een bioscoop met 600 zitplaatsen (6 zalen). Een bouwkundig en constructief hoogstandje.

Rond het koepelgebouw worden in de bestaande gebouwen en in de nieuwe bouwvolumes 250 studentenwoningen en 100 sociale woningen gerealiseerd. Verder komt op het koepelterrein een klein boutique hotel, een buurtwinkel, diverse horeca gelegenheden en een ondergrondse parkeerkelder met circa 190 plekken.

HBB Groep heeft als één van de initiatiefnemers al haar kennis en kunde ingezet om deze ontwikkeling mogelijk te maken. In opdracht van Stichting Panopticon, DUWO en Elan Wonen, heeft HBB Groep het ruimtelijke ordeningsproces begeleid.

De restauratie en de verbouwing van het iconische koepelgebouw is ook door HBB Groep gerealiseerd. Dat geldt ook voor de verbouwing van het voormalige Huis van Bewaring ‘De Vest’ tot studentenwoningen. Neem een kijkje in en rond De Vest.

Daarnaast ontwikkelt en realiseert de HBB Groep het boetiek hotel met circa 70 kamers in het monumentale entreegebouw en de beide voormalige directeurswoningen. Ook de realisatie van een ondergrondse twee-laagse openbare parkeergarage is een ontwikkeling van HBB.

Architect:Architectenbureau J. van Stigt/ 
 FARO Architecten/ reA architectuur 
Rol HBB Groep:Development & Construct
Landschapsarchitect:Hosper landschapsarchitectuur & stedenbouw
Locatie:Koepelplein 1, Haarlem